Jadłospis

W naszym przedszkolu przyrządzamy posiłki ze składników posiadających odpowiednie certyfikaty. Posiłki są urozmaicone, bogate w witaminy, zbilansowane i pełnowartościowe. Dzięki proponowanym przez nas posiłkom maluchy nie będą miały problemów z wagą, a ich rozwój nie zostanie niczym zakłócony. Uczymy dzieci dobrych nawyków żywieniowych, a także przekazujemy im wiedzę na temat zdrowego stylu życia i zdrowego żywienia.

W ramach programu osoby odpowiedzialne za żywienie dzieci zapoznają się z zasadami racjonalnego żywienia i uczą się układania zdrowych jadłospisów, a także technikami przyrządzania potraw. Nasze panie kucharki stale podnoszą swoje kwalifikacje uczestnicząc w kursach zdrowego żywienia dzieci.     

Zachęcamy do zapoznania się z ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA ZDROWIA z dnia 26 sierpnia 2015 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach


WYKAZ ALERGENÓW:

Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r.
Substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji:

  1. zboża 
  2. skorupiaki 
  3. jaja 
  4. ryby 
  5. orzeszki ziemnie 
  6. soja 
  7. mleko 
  8. orzechy 
  9. seler 
  10. gorczyca 
  11. nasiona sezamu 
  12. dwutlenek siarki i siarczanu 
  13. łubin 
  14. mięczaki

W jadłospisie potrawy zawierające w/w alergeny są oznaczone odpowiednimi cyframi.